Tratamentul și Deshidratarea Nămolului

namol-deshidratatÎn urma epurării apelor uzate rezultă nămol. Acest nămol privine atât din treapta primară de epurare, cât și din treapta secundară. Concentrația de substanță uscată a nămolului este scăzută, iar volumul ocupat de acesta este foarte mare făcându-l greu de manipulat și foarte costisitor de transportat.

Pentru a depăși aceste probleme, se impune întotdeauna o instalație de deshidratare a nămolului. O instalație adecvată va avea un timp foarte scurt de recuperare a investiției.

În funcție de tipul apei uzate nămolul deshidratat este lăsat la mineralizare un anumit număr de zile.

Procedee și echipamente utilizate pentru deshidratarea nămolului

Precipitarea nămolului

dozarea polimerilor in tratarea namoluluiÎnainte de a fi direcționat spre unitatea de deshidratare, nămolul este amestecat cu un polimer pentru atingerea unei rate de deshidtratare crescută. Amestecul nămolului cu polimerul are loc în mixerul static amplasat pe conducta de alimentare a unității de deshidratare.

Polimerul este preparat și dozat automat dintr-un echipament specific.

Stabilirea cantității de polimer per metru cub de nămol variază în funcție de tipul, vârsta și densitatea nămolului.

Decantor centrifugal

decantor centrifugal folosit in deshidratarea namoluluiDeshidratarea nămolului utilizând un decantor centrifugal este o soluție de deshidratare eficientă, recomandată pentru majoritatea tipurilor de nămol. Decantorul centrifugal este un echipament proiectat să separe 2 sau 3 faze, aplicînd o forță de câteva mii de ori mai mare decât forța gravitațională.

În urma deshidratării cu decantor centrifugal, rezultă un nămol de calitate.

Filtru cu bandă

filtru cu banda

Filtrul cu bandă se utilizează în diferite aplicații și este compus din 2 componente majore: un preîngroșător  și o presă cu bandă cu trei zone de presare.

Sedimentul rezultat din filtrul cu bandă poate atinge un procent de substanță uscată de până la 35%.

Filtrul cu bandă este un utilaj robust, proiectat să funcționeze un număr ridicat de ore și are costuri de întreținere minime.

Filtru presă cu plăci

filtru presa cu placi

Filtru presă este unul dintre cele mai răspândite sisteme de deshidratare a nămolului și nu numai. Este un echipament eficient și durabil, cu costuri minime de întreținere.

Nămolul este presat între plăcile filtrului, iar apa rezultată este trecută prin elementele filtrante. În urma procesului de deshidratare, rezultă o turtă uscată.

Volute® – Presă pentru Nămol

presa pentru deshidratarea namolului

Tehnologia Volute®  pentru deshidratarea nămolurilor este unică și în câteva aplicații este cea mai eficientă. O astfel de presă pentru deshidratarea nămolurilor are elementul filtrant ce se compune din două tipuri de inele(un inel fix și un inel mobil) și un șnec care împinge elementul filtrant și presează nămolul.

Presa are câteva carecteristic unice, transformând-o în prima opțiune pentru câteva aplicații. Specialiștii Aqua D&P Technologies vor stabili care este cea mai bună soluție pentru dumnevoastră.

Filtru cu saci

filtru cu saci

Filtrul cu saci se folosește în instalațiile de deshidratare din stații de epurare cu debite mici. Filtrul cu saci poate fi folosit pentru deshidratarea tuturior tipurilor de nămol și permite atingerea concentrației de 30 % substantă uscată în sediment. După uscare sedimentul poate atinge și 80 % SU.

Funcționarea filtrului este complet automată și controlată din PLC.

Variante de la 2 module de deshidtratare, până la 12 module, putând fi procesați până la 20 m³/zi.

Automatizarea și controlul proceselor

panu eletric deshidratarea namoluluiInstalațiile pentru deshidratarea nămolului sunt echipate cu sisteme automate de monitorizare și control. În acest fel sunt optimizați parametri de funcționare și costurile de exploatare sunt reduse. De asemenea este ușurată munca opratorilor din stațiile de epurare și pot fi urmărite cu ușurință toate datele de proces.

Nămol deshidratat

namol-deshidratatÎn funcție de parametri precum tipul apei uzate, cantitatea de substanță uscată la intrare, rapotul dintre materia organică și cea anorganică, procentul de substanță uscată din nămolul deshidratat este cuprin între 15 și 40 %. Tipul de instalație de deshidratare a nămolului influențează de asemenea procentul de substanță uscată din sediment.

Alte echipamente utilizate pentru deshidratarea nămolului

Șnec pentru deshidratare

snec pentru deshidratare namolPresa cu șnec este un transportor elicoidal ranforsat, prevăzut la capăt cu un segment pentru deshidratare. Această presă combină avantajele unui șnec transportor cu al unei instalații de deshidtratare. Este o instalație nepretențioasă ce poate fi utilizată în numeroase aplicații.

Nămolul este transportat de către un șnec fără ax și presat în zona de stoarcere. Instalația este prevăzută cu sistem de autocurățare la înaltă presiune.

În funcție de aplicație, se pot atinge rate de 35% substanță uscată în turtele evacuate.

Îngroșător de nămol

ingrosator de namolPentru creșterea procentului de substanță uscată în nămolul din anumite stații de epurare, se utilizează îngroșătorul cu șurub. Îngroșătorul se folosește de obicei înaintea unui filtru cu bandă sau unui decantor centrifugal. De asemnea, utilajul este folosit în instalațiile de biogaz pentru asigurarea unui nămol optim pentru procesele anaerobe. Gradul de îngroșare este de maxim 10X, în funcție de tipul nămolului.

Incinerator pentru nămol

Incinerator-cu-vatra-rotativa

În vederea obținerii unui procent mare de SU în nămolorile provenite din stațiile de epurare, se folosește un incinerator pentru nămol. De cele mai multe ori incineratorul optim este incineratorul cu vatră rotativă. Incineratorul cu vatră concavă are o sferă de aplicații mai restrânsă.

Incineratorul pentru nămol poate fi echipat cu sisteme de încărcare automată și continuă. Sunt disponibile sisteme de monitorizare a emisiilor.

Pompe | Debitmetre | Senzori de nivel

pompa pentru namolInstalațiile de deshidratare nămol sunt echipate cu pompe cu șurub cu convertizor de frecvență pentru optimizarea funcționării. Pompele cu șurub sunt singurele dovedite pentru funcționarea pe termen lung. Funcționarea instalației de deshidratare este controlată în funcție de nivelul nămolului în bazin. Optimizarea consumului de polimer se face în corelare cu debitul de nămol pompat în instalație.