Aeratori submersați și sisteme de aerare pentru stații de epurare

Aerarea apelor uzate.Într-o stație de epurare a apelor uzate se utilizeză diferite tipuri de aeratori, în funcție de tipul de ape uzate tratate și de treapta de epurare. Într-un sistem submersat, aerrul este introdus în lichid (apă) prin difozori, aeratori sau alte echipamente.

Aeratorii de bule mari  realizează o aerare grosieră, cu scopul prevenirii sedimentării și acumulării de materie organică și anorganică.  Aerarea asigură mixarea permanentă a mediului aerat.

Aerarea fină are două roluri esențiale în epurarea apelor uzate: 1) asigurarea cantității necesare de oxigen pentru microorganismele din nămolul activ și 2) asigurarea mixării permanente a flocoanelor de nămol activ.

Aerarea cu sisteme submersate prezintă un avantaj major în special în sezonul rece, deoarece aerul cald este introdus în bazine, eficientizând epurarea.

Aeratori de suprafață

aerare de suprafataAerarea de suprafață sau aerarea mecanică este utilizată frecvent în stații de epurare municipale. Sunt asigurate atât mixarea/omogenizare,  cât și transferul de oxigen către biomasă.

Accesul în timpul reviziilor este foarte ușor. Aeratorii de suprafață sunt o variantă viabilă atunci când nu se dorește sau nu se poate opri fluxul.