Instalatii de flotatie cu aer dizolvat

instalatie-de-flotatieFlotatia este o operatie prin care se realizeaza separarea particulelor solide sau lichide (in special fractiunile usoare de tip grasimi si uleiuri) din faza lichida.

Instalatia de flotatie cu aer dizolvat este un echipament foarte des utilizat in statiile de epurare industriale. O instalatie de flotatie de calitate impreuna cu o know-how pe masura asigura o un inalt randament de epurare. Intr-o flotatie se reduce continutul de CCOCr si CBO5 cu pana la 50%. In functie de aplicatie, este necesară suplimentarea cu un tratament chimic, pentru o reducere mai mare a conţinutului de poluanţi. Coagularea şi flocularea sunt efectuate într-un aşa numit floculator tubular (link), unde în condiţii strict controlate se fac dozările pentru coagulare (destabilizarea emulsiilor de exemplu) şi floculare (conglomerarea particulelor destabilizate). Tratarea chimică în combinaţie cu DAF duce la reducerea CBO5/CCOCr cu 80% – 99% , în funcţie de aplicaţie.

Echipamentele standard sunt disponibile intr-o gamă de la 5m3/h la 350 m3/h.

Tratarea debitelor mai mari se face prin combinarea mai multor unitati sau cu echipamente non-standard.

Cum functionaeaza o instalatie de flotatie cu aer dizolvat?

Separarea se realizeaza prin introducerea bulelor fine de gaz (de obicei aer) in faza lichida.

Prin acest procedeu, materiile in suspensie si grasimea din apa uzata sunt flotate in partea superioara a unitatii de flotatie prin intermediul bulelor fine de aer pe intreaga durata a procesului de flotatie.

Apa uzata, saturata cu aer, este injectata succesiv in zona de amestec a compartimentului de flotatie, prin duze. Distributia normala a presiunii in sectiunea de flotatie face posibil ca bulele de aer sa se lipeasca de particulele poluante, facindu-le sa pluteasca. Bulele fine de aer produse se lipesc de flocoanele produse, astfel cauzind flotarea continutului nedorit, care este adunat intr-un strat la suprafata compartimentului.

Un raclor de suprafata inlatura stratul de namol de flotatie. Materialul sedimentat este retinut de un sistem special amplasat la baza bazinului de flotatie si este descarcat periodic, prin intermediul unei vane pneumatice.

Pentru a creste eficienta procesului, sunt folosite substante chimice pentru coagulare si floculare.

Marea majoritate a acestor chimicale creaza o suprafata sau o structura care poate fi absorbita sau adsorbita cu usurinta de catre particulele de aer. Substantele chimice anorganice, ca sarurile de aluminiu, fier si silice activata, pot fi folosite pentru a coagula materiile poluante, creand astfel o structura (flocoane), care pot fi separate usor cu ajutorul bulelor de aer.

De asemenea, pot fi folosite diverse substante chimice organice pentru a schimba natura interfetei aer-lichid, solid-lichid sau ambele.

Dozarea substantelor chimice se realizeza cu ajutorul unui sistem de dozare controlat de sistemul logic de control programabil.

Avantajele unei instalatii de flotatie cu aer dizolvat

  • Constructie modulara, foarte compacta
  • Eliminarea unui procent semnificativ de poluanti
  • Namol rezidual cu continut mare de solide
  • Costuri mici de intretinere si exploatare
  • Performanta neegalabila
  • Costuri mici de implementare

Aplicatii ale instalatiilor de flotatie

  • Industria carnii
  • Industria laptelui
  • Industria hartiei
  • Chimie si Petrochimie
  • Celuloza si hartie
  • Metalurgie
  • Alte ramuri industriale

Unitate de flotatie cu aer dizolvat tip KWF

Instalatie KWF

Flotatia cu aer dizolvat gama KWF, este extrem de compacta si foloseste o tehnologie bazata pe placi pentru eliminarea solidelor in suspensie, uleiurilor, grasimilor si a altor materii floculate sau in suspensie. Placile corugate cresc suprafata interna, ceea ce duce la o eficienţă îmbunătăţită a separării, necesitând o suprafaţă de podea mai mică.

Instalatia de flotatie KWF este echipata cu un sistem de microaerare foarte eficient şi un snec din oţel inoxidabil pentru sedimente, instalat peste întreaga bază a instalatiei de flotatie, pentru a elimina nisipul şi alte materiale decantate.

Designul gamei de flotatii KWF asigura evitarea oricăror perturbaţii hidraulice şi realizarea unui debit stabil şi laminar pe parcursul întregii unităţi. În funcţie de aplicaţie, o pompă de gaz/lichid sau un vas de saturaţie pentru aer pot fi utilizate pentru formarea unui amestec suprasaturat de apă/aer.

Optionale:

  • pompă centrifugală multietajată cu canal lateral sau vas sub presiune de saturaţie
  • Sistem de aerare fără blocare
  • materiale de construcţie diferite de varianta standard AISI 304;
  • capac rabatabil din AISI 304

Unitate de flotatie cu aer dizolvat tip KCL

Instalatie KCLUnităţile de flotaţie KCL sunt concepute pentru a prelucra fluxuri mari de apă uzată, pentru eliminarea materialelor solide în suspensie, a uleiurilor, grăsimilor, unsorilor şi a altor materiale dispersate sau floculate cu microflotaţie.

Unităţile KLC sunt compacte datorită utilizării tehnologiei de separare cu plăci, acţionând în concordanţă cu principiul curgerii în contracurent şi cu cel al curgerii transversale.

Designul unic permite fluxului de apă uzată să fie distribuit separat peste toate secţiunile pachetelor de plăci, rezultând un randament optim de separare. Nisipul şi alte materiale de decantare sunt îndepărtate cu ajutorul unui snec transportor din oţel inoxidabil care operează pe întreaga bază a unităţilor KCL.

Unităţi de flotaţie cu aer dizolvat tip GPL

Instalatie de Flotatie GPLUnităţile de flotaţie GPL au o construcţie robustă şi sunt caracterizate prin zone mari de “suprafeţe libere”. Pentru apa uzată care are un conţinut mare de substanţe solide, designul oferă timpul de retenţie necesar pentru separarea şi pre-deshidratarea materialului flotant.

Instalatiile de flotatie din gama GPL au fost proiectate pentru ape uzate cu conţinutul CCOCr de peste 10.000 mg/l. Sunt îndepărtate efeicient materialele solide în suspensie, grăsimile, uleiurile, unsorile şi alte materiale dispersate şi/sau floculate.

Caracteristica tipică a unităţilor GPL este sistemul foarte eficient de microaerare. Designul complet al unităţilor GPL se bazează pe eliminarea perturbaţiilor hidraulice şi pe realizarea unui debit stabil şi laminar pe toate secţiunile transversale ale sistemului. În funcţie de aplicaţie, mai ales în ceea ce priveşte cantitatea de substanţe solide care urmează să fie eliminate, se utilizează fie o pompă specială multietajată gaz/lichid, fie o unitate de saturaţie tip vas sub presiune pentru a genera un amestec suprasaturat de apă/aer (gaz).

Unităţi de flotaţie tip cu aer dizolvat GWL

Instalatie de flotatie GWLO instalatie de flotatie cu aer dizolvat tip GWL beneficiaza de o constructie solida si are zone intinse de “suprafete libere”. Pentru apa uzată care are un conţinut mare de substanţe solide, designul oferă timpul de retenţie necesar pentru separarea şi pre-deshidratarea namolului flotant.

Unităţile GWL au fost proiectate pentru ape uzate cu conţinutul CCOCr de peste 10.000 mg/l. În aceasta instalatie sunt îndepărtate materialele solide în suspensie, grăsimile, uleiurile, unsorile şi alte materiale dispersate şi/sau floculate. De asemenea sunt inlaturarte si o parte din materialele sedimentate.

Caracteristica tipică a echipamentelor GWL este sistemul foarte eficient de microaerare şi un snec din oţel inoxidabil pentru transportul sedimentelor instalat peste întreaga bază a sistemului de flotaţie.

Designul complet al sistemelor GWL se bazează pe eliminarea perturbaţiilor hidraulice şi pe realizarea unui debit stabil şi uniform pe toate secţiunile transversale ale sistemului. În funcţie de aplicaţie, mai ales în ceea ce priveşte cantitatea de substanţe solide care urmează să fie eliminata, se utilizeaza o pompa multietajata sau o unitate de saturatie pentru aer.

Unităţi de flotaţie cu aer dizolvat tip WWL

Instalatie de flotatie WWLInstalatiile de flotaţie WWL au o construcţie speciala şi sunt adaptate pentru apa uzată care are un conţinut mare de substanţe solide, designul oferă timpul de retenţie necesar pentru separarea materialului flotant. De asemenea, procentul de substanta uscata din namol este ridicat.

Unităţile de flotatie cu aer dizolvat WWL sunt special concepute pentru utilizarea in statii de epurare ape uzate cu conţinutul CCOCr de peste 10 g/l. Într-o unitate de flotatie, sunt îndepărtate materialele solide în suspensie, grăsimile, uleiurile, unsorile şi alte materiale dispersate şi/sau floculate, precum şi materialele decantate.

Caracteristica tipică a unităţilor WWL este sistemul foarte eficient de microaerare şi un snec din oţel inoxidabil pentru transportul sedimentelor care operează peste întreaga bază a sistemului de flotaţie.

Designul complet al sistemelor WWL se bazează pe eliminarea perturbaţiilor hidraulice şi pe realizarea unui debit absolut stabil şi laminar pe toate secţiunile transversale ale sistemului.

Optionale:

  • materiale de construcţie diferite de varianta standard AISI 304;
  • capac rabatabil din AISI 304